Loading...
سرمایه‌گذاری هوشمند
سرمایه‌گذاری هوشمند
1403/03/02

انتخاب گزینه‌های درست سرمایه‌گذاری می‌تواند تحقق اهداف مالی در آینده را امکان‌پذیر سازد. یک سرمایه‌گذاری موفق زمانی می‌تواند به نتیجه مطلوب برسد که مولفه‌های تاثیرگذاری مانند میزان ریسک، مدت‌زمان و مقدار سرمایه‌ مناسب، برای آن بررسی و تعریف شود. ریسک یک حقیقت اجنتاب‌ناپذیر در سرمایه‌گذاری بوده و سرمایه‌گذاری هوشمند زمانی به وقوع می‌پیوندد که تمامی فرصت‌ها و ریسک‌ها به صورت دقیقی تحلیل شوند. در حقیقت، یک سرمایه‌گذار هوشمند همیشه برنامه‌ریزی اصولی برای به حداقل رساندن ریسک‌ها دارد. در این وبلاگ خواهید آموخت که سرمایه‌گذاری هوشمند چیست و اصول کلی و موارد مهمی که باید در سرمایه‌گذاری هوشمند رعایت کرد چه هستند.

سرمایه­‌گذاری هوشمند

سرمایه‌­گذاری هوشمند به معنی تحلیل کردن، عمل کردن بر‌ اساس اصول ایمنی و بازگشت سرمایه رضایت‌بخش می­‌باشد. محوریت سرمایه­‌گذاری هوشمند، به‌‌ کار بردن هوش در سرمایه‌­گذاری و هم­چنین استفاده از اطلاعات و تحلیل آن‌ها برای رسیدن به موفقیت در سرمایه‌گذاری است. هرچه سرمایه­‌گذاری هوشمندتر باشد، پوشش ریسک بیشتر بوده و سرمایه بیشتر رشد می‌کند؛ به‌گونه­‌ای که در طول زمان‌، با اثر مرکب، دارایی چندین برابر شد‌ه و به رشد خود ادامه می‌­دهد. مزیت این گروه از اپلیکیشن‌ها، ساده‌کردن سرمایه‌گذاری است. با در اختیار داشتن گوشی تلفن همراه و یکی از برنامه‌های کاربردی حوزه تکنولوژی‌های سرمایه‌گذاری (Invest Tech)، باید این امکان فراهم آید که کاربر به یک سرمایه‌گذار با توانمندی­‌های معقول تبدیل شده و به مدیریت دارایی‌های خود بپردازد. بسیاری از نهادهای مالی مخصوصا بسیاری از بانک‌ها و مؤسسات مالی، در سالیان گذشته در راستای منافع سرمایه‌گذاران کار چندانی نکرده‌اند. این امر باعث شده است سرمایه‌گذارانی که دارایی خود را در رکود اقتصادی از دست داده‌اند به نهادهای جدید در این حوزه نیز به سختی اعتماد کنند؛ از این‌­رو مهم­­ترین نکته­‌ای که باید برای فعالین در این حوزه مورد توجه قرار داد این است که باید دارای شایستگی مدیریت پس‌انداز و سرمایه مردم باشند. می­‌توان گفت سرمایه­‌گذاری هوشمند، فراهم­‌سازی امکانی برای کاربر با تعریف مشخص است که موجب شود مطمئن، هوشمند، آسان، حساب شده، با توجه به روندهای گذشته، موجود و آتی و البته به‌­صورت غیر حضوری سرمایه خود را مدیریت کند.

 

 اصول کلی و موارد مهمی که باید در سرمایه‌گذاری هوشمند رعایت کرد

هوشمندی و مشاوره هوشمند: اولین اصل در سرمایه­‌گذاری هوشمند مشاوره هوشمند است! مشاوره هوشمند در کلاس مشاوره مالی است که مشاوره مالی یا مدیریت سرمایه‌­گذاری را با هوش مصنوعی و با مداخله حداقلی انسان بر اساس قوانین ریاضی و الگوریتم ارائه می­‌دهد. الگوریتم‌­ها توسط نرم‌افزار اجرا می‌­شوند و نیازی به مشاوره انسانی نیست. این نرم‌افزارها از الگوریتم­‌های خود برای تخصیص خودکار، مدیریت و بهینه­‌سازی دارایی­‌های مشتری استفاده می­‌کند. افراد شرایط متفاوتی از نظر میزان ریسک­‌پذیری و بازه زمانی مورد پذیرش برای سرمایه­‌گذاری دارند. از این­‌رو مشاوره هوشمند، نقش بسیار مهمی در ارائه پیشنهادات و نحوه مدیریت سرمایه مشتری با توجه شرایط و اهداف وی دارد. این محور مهم (مشاوره هوشمند) نیاز به شناخت بازار، شناخت زمینه‌­های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، روندهای جهانی، روندهای گذشته و ... دارد. علاوه بر موارد گفته شده همه این­‌ها با تکنولوژی‌­هایی مانند داده­‌کاوی و هوش مصنوعی، قابلیت ارائه و بهره­‌برداری دارند (در قسمت‌­های بعدی به این موضوع پرداخته خواهد شد).

 یکپارچگی خدمات: فعالین در این حوزه باید اهمیت یکپارچگی خدمات برای مشتری را به­‌خوبی درک کرده و در معماری خود لحاظ کنند. مشاوره هوشمند و رباتیک، ارائه اطلاعات و گزارشات، مدیریت سرمایه‌گذاری، کارگزاری معاملات آنلاین، مدیریت پرتفو، مدیریت دارایی و ارائه پیشنهادهای سرمایه‌گذاری، از جمله مهم­ترین مواردی هستند که باید در نظر گرفته شود.

 

 

تقید به قوانین: فعالین در این حوزه باید مقید به رعایت کلیه مقررات در خصوص تمامی ذی‌نفعان باشند. از آن‌جایی‌­که مانند بسیاری دیگر از حوزه­‌های فین‌­تک در ایران، حوزه تکنولوژی‌های سرمایه‌گذاری هم نوپا است، قانون­‌گذاری، سیاست‌گذاری و پای‌بندی به آن­‌ها مواردی هستند که با چالش­‌هایی مواجه است. از این­‌رو شرکت­‌ها با همکاری سایر نهادها و بازیگران در اکوسیستم مالی باید اهتمام ویژه‌­ای در این امور داشته باشند.

شفافیت: شفافیت حداکثری با نهادهای ناظر، مشتریان، سهام‌داران و کارکنان و سایر ذی‌نفعان، یکی از بنیادی‌ترین اصول در این موجودیت­‌ها است که البته نباید فراموش کرد شفافیت حداکثری تنها با درستکاری ممکن خواهد شد. اولین معیار این است که هر سیاستی که اتخاذ می‌­شود و هر کاری که صورت می­‌گیرد باید آن­‌چنان درست و قابل دفاع باشد که بتوان با قدرت آن را به مشتری و کل اکوسیتم ارائه کرد؛ برای مثال فعالین این حوزه می­‌توانند صورت‌های مالی خود و هر یک از صندوق‌های سرمایه‌گذاری را منتشر کنند و از این طریق اعتماد تمامی نهادها و مشتری را جلب کنند. نباید فراموش کرد که شفافیت مالی در اولویت قرار دارد!

شخصی‌سازی برنامه‌های سرمایه‌گذاری: معمولا برنامه‌های سرمایه‌گذاری بر اساس یک قاعده کلی تنظیم می‌شوند و فردی که قصد سرمایه‌گذاری دارد باید خود را با این برنامه‌ها وفق دهد؛ این در حالی است که پیشنهاد شخصی­‌سازی شده و ارائه خدمات به این صورت برای مشتری بسیار ارزشمند است. با این حساب خدمات و پیشنهادهای ارائه شده باید بر اساس علائق، سرمایه اولیه و توان پرداختی مشتری، در قالب برنامه و اهداف مالی قابل تنظیم و تغییر باشند و هر فردی می‌تواند برنامه اختصاصی خود را در کنار آموزش و مشاوره رایگان داشته باشد. تعیین اهداف مالی، برنامه‌ریزی، پیگیری منظم اهداف و در نهایت تحقق اهداف مالی بر اساس خواست و سلیقه کاربر اصلی است که باید با قوت برای تحقق آن تلاش کرد. علاوه بر موارد گفته شده باید امکانی برای مشتری فراهم گردد که در کنار هوشمندی تمام، کنترل کل سرمایه­‌گذاری خود را در دست داشته باشد و یا حداقل این حس به وی منتقل شود!

توجه به بال نوآوری‌ در کنار بال مالی: در عصر تحول دیجیتال، بازار سرمایه و موجودیت­‌های وابسته به آن، زیرساخت‌های بسیار ابتدایی در کشور دارد. البته محدودیت‌ها، بسیاری از اوقات، از خارج از بازار سرمایه تحمیل شده‌اند. از این­‌رو شرکت­‌ها در این حوزه، از نظر زمانی بیش از این­‌که یک نهاد مالی باشند، باید یک شرکت حوزه تکنولوژی باشند! به این منظور سرمایه­‌گذاری در حوزه تکنولوژی، حتی بیشتر از سرمایه‌­گذاری در حوزه مالی برای شرکت­‌ها معنا پیدا می­‌کند. به تعبیر دیگر، این موجودیت مالی باید از ابتدا دیجیتال فکر کند!

ساده‌سازی سفر سرمایه­‌گذاری برای مشتری: هدف اصلی از این اصول و نکات این است که تکنولوژی‌های سرمایه‌گذاری با همکاری و یکپارچگی با سایر بازیگران در اکوسیستم مالی کشور و حتی جهانی، تجربه‌ای ارزشمند و ساده برای مشتریان و کاربران نهایی در زمینه سرمایه‌گذاری و مدیریت سرمایه ایجاد کنند. این تجربه باید علاوه بر سودآوری مالی، به خودی خود برای مشتریان ارزشمند و رضایت‌بخش باشد. برای دستیابی به این هدف، مشاوره هوشمند و شخصی‌سازی شده براساس شرایط مشتری و زمینه موجود ارائه می‌شود. همچنین آموزش‌های لازم به مشتریان داده می‌شود تا دانش مالی آن‌ها افزایش یابد. مدیریت و پوشش ریسک سرمایه‌گذاری نیز به گونه‌ای انجام می‌شود که ریسک‌های احتمالی کاهش یابد. علاوه بر این، یکپارچگی با سایر خدمات مانند بیمه، بانک و خدمات مربوط به سبک زندگی مشتریان ایجاد می‌شود تا تجربه‌ای جامع و یکپارچه فراهم گردد. احراز هویت مناسب و اعتبارسنجی یکپارچه نیز از دیگر اقدامات ضروری است که به تضمین امنیت و ارزیابی دقیق اعتبار مشتریان کمک می‌کند. تمامی این اقدامات با هدف ارائه بهترین تجربه ممکن برای مشتریان انجام می‌شود، به طوری که آن‌ها بتوانند با اطمینان و آرامش بیشتری سرمایه‌گذاری کنند و از منافع مالی و ارزش واقعی این تجربه بهره‌مند شوند.

 

نتیجه­‌گیری: سرمایه‌­گذاری هوشمند به معنی تحلیل کردن، عمل کردن بر‌ اساس اصول ایمنی و بازگشت سرمایه رضایت‌بخش می­‌باشد و محوریت سرمایه‌­گذاری هوشمند، به‌ کار بردن هوش در سرمایه­‌گذاری و هم­چنین استفاده از اطلاعات و تحلیل آن‌ها برای رسیدن به موفقیت در سرمایه‌گذاری است. مزیت این گروه از اپلیکیشن‌ها، ساده‌کردن سرمایه‌گذاری است و مهم­­ترین نکته­‌ای که باید برای فعالین در این حوزه مورد توجه قرار داد این است که باید دارای شایستگی مدیریت پس‌انداز و سرمایه مردم باشند. می­‌توان گفت سرمایه­‌گذاری هوشمند، فراهم‌­سازی امکانی برای کاربر با تعریف مشخص است که موجب شود مطمئن، هوشمند، آسان، حساب شده، با توجه به روندهای گذشته، موجود و آتی و البته به­‌صورت غیر حضوری سرمایه خود را مدیریت کند.